Magazynowanie i dystrybucja ciepłej wody – Taconova

TacoTherm Fresh to seria nowoczesnych i zaawansowanych stacji przygotowania świeżej wody ciepłej. Rozwiązania te służą do przepływowego podgrzewania wody pitnej do wymaganej temperatury w chwili zapotrzebowania. Eliminujemy w ten sposób konieczność gromadzenia zapasu ciepłej wody pitnej i związane z tym ryzyko rozwoju bakterii Legionella.

Szeroki wybór modeli TacoTherm Fresh dostępnych w ofercie firmy Taconova pozwala znaleźć optymalny produkt do każdego projektu instalacyjnego.

Woda pitna jest dostarczana przez dostawców jako produkt żywnościowy o wysokiej jakości. Podgrzewanie niepotrzebnych ilości wody podwyższa ryzyko powstawania drobnoustrojów w warunkach stagnacji. Dlatego w tradycyjnych układach magazynowania niezbędne są wysokie temperatury w celu zapewnienia higieny świeżej wody ciepłej. Stacje świeżej wody ciepłej podgrzewają wodę pitną tylko w razie potrzeby, unikając tym samym strat energetycznych i mankamentów higienicznych.

Uniwersalne rozwiązanie

Wykorzystywanie energii cieplnej z zasobnika buforowego zapewnia niezależność centralnego, jak i decentralnego podgrzewania wody pitnej od rodzaju wytwarzania ciepła – ładowanie zasobnika buforowego może być realizowane przez ciepło solarne, kotły gazowe lub olejowe, kotły na pelety lub paliwo stałe albo pompy ciepła także w niższych zakresach temperatur.

Taconova stacja świeżej wody 2

Korzyści projektowe

– bezpieczeństwo w zakresie projektowania i konstruowania instalacji ciepłej wody pitnej;

– uproszczenie projektowania niskotemperaturowych systemów grzewczych przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej jakości ciepłej wody pitnej;

– zespoły i materiały dopuszczone do kontaktu z wodą pitną;

– efektywne projektowanie dzięki odpowiedniej konstrukcji i konfiguracji stacji przez producenta;

– możliwość kombinacji z rozmaitymi systemami zasobników buforowych.

Korzyści dla instalatora

– krótszy czas montażu, uruchamiania i konserwacji;

– serwis i gwarancja z jednej ręki;

– niezawodna praca dzięki stosowaniu wysokiej klasy komponentów;

– uproszczone dokumentowanie jakości wody ciepłej.

Zalety elektronicznej regulacji

Stacje przygotowania ciepłej wody TacoTherm Fresh wyposażone są w czujnik temperatury TacoControl, który ciągle mierzy temperaturę i wielkość przepływu, zamontowany na odpływie wody z wymiennika płytowego, w połączeniu z pompą obiegową o regulowanej bezstopniowo liczbie obrotów. Eliminuje to konieczność stosowania np. zaworów termostatycznych. Zaletą elektronicznej regulacji jest również fakt, że po stronie pierwotnej do wymiennika płytowego dociera tylko taka ilość wody grzewczej, jaka jest potrzebna do podgrzania aktualnie pobieranej ilości wody użytkowej. Pozwala to na stałe utrzymanie możliwie największej różnicy temperatury, ogranicza temperaturę powrotu wody grzewczej do bufora (do wartości maksymalnie 20°C) i redukuje stopień wytrącania kamienia na wymienniku.

Taconova stacja świeżej wody 3

Kompaktowa konstrukcja

Wszystkie moduły z serii TacoTherm Fresh dostarczane są jako fabrycznie zmontowane zestawy, okablowane, zaizolowane i gotowe do montażu na ścianie lub zbiorniku. Poszczególne króćce przyłączeniowe do obiegów grzewczych, dopływu zimniej wody, wylotu ciepłej wody i opcjonalnej cyrkulacji zlokalizowane są na spodzie stacji i umieszczone na specjalnej szynie.

Gama produktów dostosowana do zapotrzebowania

Oferta stacji TacoTherm Fresh obejmuje modele o różnej wydajności, służące do zgodnego z zapotrzebowaniem podgrzewania wody ciepłej na zasadzie przepływowej:

– TacoTherm Fresh Mega o wydajności czerpania 23 l/min stosuje się do obiektów posiadających do 24 jednostek mieszkaniowych;

– TacoTherm Fresh Tera o wydajności czerpania 32 l/min stosuje się do obiektów posiadających do 10 jednostek mieszkaniowych;

– TacoTherm Fresh Peta o wydajności czerpania 60 l/min stosuje się do obiektów posiadających do 100 jednostek mieszkaniowych;

– TacoTherm Fresh Exa o wydajności czerpania 125 l/min stosuje się do obiektów posiadających do 200 jednostek mieszkaniowych.

Krzysztof Janowski

Pytanie do…

Jaką funkcję pełni czujnik TacoControl zastosowany w stacjach TacoTherm Fresh?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij