Biogazownie – przygotowanie substartu

Proces produkcji biogazu podczas fermentacji metanowej jest skomplikowanym procesem biotechnologicznym, który wymaga zapewnienia niezbędnych parametrów środowiskowych wewnątrz zbiornika fermentacyjnego, ale również odpowiedniego przygotowania materiału.

Wszystkie procedury wykonywane do momentu wprowadzenia materiału do reaktora nazywane są obróbką wstępną substratów (ang. substrate handling). Obejmuje ona dostawę, magazynowanie, higienizację (opcjonalne), rozdrobnienie i wprowadzenie materiałów do procesu fermentacji. Wszystkie te elementy obróbki wstępnej są kluczowe do efektywnej pracy instalacji w biogazowni. Ponadto ich prawidłowy przebieg jest kluczem do uzyskania pozytywnego bilansu ekonomicznego inwestycji biogazowej.

Dostawa produktów do biogazowni

Pierwszym etapem ogólnie pojętej obróbki wstępnej substratów biogazowych jest ich dostawa na teren instalacji. Jest ona szczególnie istotna w przypadku wykorzystywania materiałów spoza własnego przedsiębiorstwa (lub gospodarstwa rolnego). Konieczna jest wtedy kontrola dostarczanych substratów. Dane dotyczące między innymi masy materiałów wymagane są do celów rozliczeniowych i dokumentacyjnych. Zadaniem osoby przeprowadzającej przyjęcie jest wykonanie kontroli wizualnej.

Pozwala ona ocenić już na wstępnym etapie przydatność substratu do celów biogazowych (np. nadmierna ilość wody w substracie stałym, widoczna pleśń). Ponadto należy okresowo pobierać reprezentatywne próby, które pozwolą ocenić zgodność podstawowych parametrów materiału z danymi zapisanymi m.in. w kontrakcie z rolnikami. Szczególnie istotna jest kontrola substratów, które klasyfikowane są jako odpady. W tym przypadku, w zależności od kategorii odpadów, konieczne może być prowadzenie dodatkowej dokumentacji. W procesie fermentacji metanowej substrat stanowić mogą:

  • pozostałości z produkcji zwierzęcej (np. obornik, gnojowica),
  • pozostałości i odpady z produkcji roślinnej (np. słoma, porażone ziarna zbóż),
  • biomasa z upraw polowych i użytków zielonych (np. kiszonka z kukurydzy),
  • odpady poubojowe kat. K2 i K3 (np. treści żołądkowe, osady),
  • odpady z przemysłu spożywczego (np. przeterminowana żywność),
  • odpady z mleczarni (np. serwatka),
  • odpady z cukrowni.
Prenumerata Magazynu Instalatora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij