Zobacz artykuł w wersji pdf pdf

Bardzo często firmy wykonawcze zgłaszają problemy z rozruchem ogrzewań podłogowych. W tym artykule postaram się podać ogólne zasady przeprowadzenia rozruchu tej instalacji. Przypominam, że ogrzewanie podłogowe to nie grzejnik radiatorowy, który po rozpoczęciu podawania gorącej wody o temperaturze nie niższej niż 50oC zaczyna działać i jego powierzchnia jest wyraźnie ciepła. Wynika to z dużej różnicy temperatur powierzchni grzejnika i temperatury otoczenia, do którego to ciepło jest przekazywane. Grzejnik radiatorowy podgrzewa powietrze, a to z kolei ogrzewa pomieszczenie i przegrody budowlane. Im cieplejsza woda w grzejniku, tym efekt jest szybciej odczuwalny. W ogrzewaniu podłogowym duża powierzchnia (podłogi), o stosunkowo niskiej temperaturze (około 25-30oC), oddaje ciepło przez promieniowanie – około 70% – i nagrzewa głównie ciała stałe (m.in. przegrody budowlane) oraz przebywające w pomieszczeniu osoby. Powietrze nagrzewa się wtórnie od przegród budowlanych – stąd przesunięcie o około 2oC. Efektem ubocznym jest to, że temperatura posadzki może być o 2oC niższa niż wymagana.
Mam tu na myśli temperaturę powietrza odczytaną na termometrze umieszczonym na wysokości około 1,4 m nad poziomem posadzki. Temperatura odczuwalna przez ciało człowieka jest o około 2oC wyższa niż wskazywana przez termometr.
Dlaczego tak się dzieje?
Poniżej postaram się to wytłumaczyć w prosty sposób.
* W pierwszym etapie musi nagrzać się sam grzejnik, czyli posadzka, co może zająć nawet kilkanaście godzin. Wszystko zależy od zawilgocenia posadzki i ścian oraz od tego, przy jakiej temperaturze obiektu zaczynamy rozruch. W następnym etapie zaczyna wyraźnie rozgrzewać się pomieszczenie.
Przykład: Ogrzewanie podłogowe o powierzchni 80 m2, posadzka betonowa o grubości około 6,5 cm o wilgotności 6%, a temperatura pomieszczeń 8-10oC.
Samo podgrzanie posadzki i odparowanie zawartej w niej wilgoci zajmie około 12 godzin. Samo rozgrzanie budynku do temperatury 20oC może zająć w tych warunkach od 24 do 72 godzin. Piszę o tym, ponieważ bardzo często dla przyspieszenia rozgrzania pomieszczeń podnoszona jest temperatura wody zasilającej pętle grzewcze do temperatur powyżej 55oC. Jest to zabieg daremny, a czasem wręcz niebezpieczny dla trwałości ogrzewania. Przekroczenie temperatury 55oC może skutkować tym, że czujniki termiczne przed przegrzaniem montowane na mieszaczach lub rozdzielaczach z mieszaczami pompowymi spowodują wyłączenie pomp – bo taka jest ich rola, aby nie dopuścić do przegrzewu. W rezultacie zamiast przyspieszyć rozruch, opóźnimy go i to znacznie.
* Po drugie, podanie wody o temperaturze powyżej 60oC do ogrzewania podłogowego (ustawienie na mieszaczu) może spowodować uszkodzenie samej posadzki, np. jej popękanie lub uszkodzenie warstwy wierzchniej – szczególnie, gdy tą warstwą są kamienie ozdobne lub inne wrażliwe na przegrzewy materiały wykończeniowe.
Ten efekt może być niekiedy porażający. Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem rozruchu instalacja była bardzo dokładnie odpowietrzona i wyregulowana.
* Po trzecie, powietrze nie jest całkowicie usunięte z pętli grzewczych, co może mocno spowolnić lub zablokować równomierne rozgrzewanie posadzki.
* Po czwarte, brak regulacji na zaworach regulacyjnych lub przepływomierzach, zgodnie z projektem, spowoduje nierównomierne działanie tego ogrzewania i będzie sugerować, że „coś się zepsuło”.
* Piątym bardzo ważnym elementem rozruchu jest właściwa temperatura wody zasilającej ogrzewanie podłogowe. Musi być ona zgodna z temperaturą podaną w projekcie, ale nie wyższą o 2-3oC od obliczeniowej. Absolutnie nie wolno przekraczać temperatury 60oC, aby nie uszkodzić betonowej posadzki i nie zniszczyć jej warstwy wykończeniowej. To, co zostało opisane, są to najbardziej elementarne wymagania rozruchu. Jeżeli nie wyczerpałem zagadnienia, to czekam na pytania.
Andrzej Durda
Zobacz artykuł w wersji pdf pdf

Prenumerata Magazynu Instalatora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij