ABC instalacji wody użytkowej. Woda bez bakterii

Legionella pneumophila to bakteria w 90% przypadków kojarzona z chorobą legionistów. Obecnie znanych jest co najmniej 37 odmian bakterii Legionella, z których bakterie chorobotwórcze mogą powodować zagrożenia życia w miejscach takich jak: szpitale, hotele, obiekty sportowe czy koszary wojskowe.
Potencjalnymi źródłami zagrożenia mogą być następujące instalacje:
* instalacje wody ciepłej i zimnej z kranami i natryskami w szpitalach, gospodarstwach domowych, hotelach, domach opieki dla osób starszych, obiektach sportowych itd.,
* instalacje wodne z kolumnami chłodniczymi,
* instalacje wodne z parownikami,
* klimatyzatory lub nawilżacze powietrza,
* inne urządzenia i systemy transportujące wodę o temperaturze powyżej 20°C i wydzielające parę wodą w czasie użytkowania lub konserwacji.
Przykładami mogą być baseny i wanny jacuzzi, łaźnie SPA, małe fontanny dekoracyjne i komory lakiernicze. Sprzyjające warunki dla rozwoju Legionelli znajdują się także w instalacjach wody ciepłej z niskim natężeniem przepływu, w rejonach zastojów (rdza) lub w niedostatecznie konserwowanych kotłach (kamień kotłowy).
Bakterie rozmnażają się intensywnie przy temperaturach od 30 do 50°C i żyją w biofilmach, które chronią je przed większością chemicznych środków dezynfekujących i niechemicznych technologii dezynfekcji. Legionella namnaża się tysiącami i pod wpływem przepływu wody spadek ciśnienia powoduje uwolnienie dziesiątków tysięcy bakterii. W postaci aerozolu wdychane są przez ludzi, powodując zakażenie groźną dla życia odmianą zapalenia płuc, zwaną legionellozą.
Główna zasada utrzymywania czystości instalacji wody pitnej (użytkowej) i jej bakteriologicznego bezpieczeństwa zakłada „stosowanie koniecznej, ale możliwie najmniejszej, ilości środków chemicznych”. Metoda dezynfekcji dwutlenkiem chloru umożliwia dyskretną i ciągłą dezynfekcję przy użyciu skrajnie niskich stężeń, zapewniając skuteczną ochronę użytkowników i mieszkańców przez 24 godziny na dobę, unikanie wysokich kosztów odkażania oraz zapobieganie zamykaniu obiektów i wyłączaniu ich z eksploatacji na długi okres. Wstępne koszty tej metody dezynfekcji ciepłej wody użytkowej, liczone dla cen chemikaliów (kwasu solnego i chlorynu sodu) w Europie Zachodniej i dla średniej dawki ok. 0,2 ppm ClO2, wskazują, że uzdatnianie 1 mł wody będzie kosztowało około 0.01-0.02 €, co dla właściciela i zarządzającego instalacją wodną nie wydaje się być ceną zbytnio wygórowaną za pełen komfort i bezpieczeństwo pacjentów, gości lub klientów. Jednak dostępność chemikaliów, jak również rozpoznanie cenowe na rodzimym rynku pozwalają stwierdzić, że ta metoda chemicznego zwalczania Legionelli będzie znacznie tańsza i jeszcze bardziej konkurencyjna dla dotychczas stosowanej metody termicznego „przegrzewu”. Ponadto metoda dezynfekcji za pomocą dwutlenku chloru posiada wszelkie niezbędne certyfikaty i atesty (PZH) i od dawna stosowana jest w naszym kraju z wielkim powodzeniem na wielu stacjach uzdatniania wody pitnej. Każde działania zmierzające do zapobieżenia potencjalnemu i rzeczywistemu zagrożeniu związanemu z obecnością bakterii Legionella w instalacji wodnej są nie tylko łatwiejsze i bezpieczniejsze, ale przede wszystkim znacznie tańsze od kosztów likwidacji późniejszych skutków wykrycia tych bakterii w sieci hotelowej czy szpitalnej.
Właściciele lub operatorzy instalacji wodnych w budynkach publicznych i mieszkalnych (np. deweloperzy, sieci hoteli, szpitale, Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe, właściciele basenów) ponoszą pełną odpowiedzialność za jakość wody w punktach jej czerpania. Zwalczanie bakterii Legionella wymaga zastosowania specjalnych środków, ponieważ potrafią one adaptować się do warunków zabójczych dla wielu organizmów i są przeważnie odporne na działanie środków bakteriobójczych (biocydów). Najbardziej efektywną metodą walki z Legionellą jest zastosowanie dwutlenku chloru, ponieważ ma bardziej skuteczne działanie dezynfekcyjne, a smak i zapach wody nie ulegają zmianie. Kluczową zaletą dwutlenku chloru jest to, że atakuje on i niszczy zarówno wolne czynniki chorobotwórcze, jak i biofilm.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. (Dz. U. 07.61.417), w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, od dnia 1 stycznia 2008 r. istnieje obowiązek wykonywania badań wody ciepłej w budynkach zamieszkania zbiorowego oraz zakładach opieki zdrowotnej w kierunku bakterii z rodzaju Legionella.
Idealna propozycja to automatyczny system do wytwarzania dwutlenku chloru o wydajności 5 i 10 g/h, który wytwarzany jest z dwóch wyjściowych produktów chemicznych – rozcieńczonego kwasu chlorowodorowego (stężenie do 8% wag.) i rozcieńczonego roztworu chlorynu sodowego. Powstający roztwór dwutlenku chloru o stężeniu 2 g/l gromadzony jest w zbiorniku i dozowany do strumienia wody w zależności od potrzeb przez pompę dozującą. Dozowanie jest proporcjonalne do przepływu objętościowego w taki sposób, że wymagane stężenie dwutlenku chloru w wodzie pitnej jest utrzymywane na stałym poziomie. Główne zalety takiego rozwiązania to: łatwy montaż i obsługa, wysoka niezawodność i dostępność, przygotowanie do instalacji drugiej pompy dozującej do wody zimnej, zintegrowane urządzenie pomiarowo-regulacyjne stężenia ClO2 w wodzie, zużycie chemikaliów mniejsze niż u konkurencji (stosunek HCl do NaClO2 to 1:1), minimalna ilość produktów ubocznych, minimalne ryzyko techniczne, bezpieczna wartość pH w wodzie.
Jerzy Piotrowicz
Fot. z archiwum firmy Grundfos.
Zobacz artykuł w wersji pdf pdf pdf

Prenumerata Magazynu Instalatora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij