ABC ogrzewania płaszczyznowego – radzi Modern Bud Int Group. Nowatorskie płyty

zobacz artykuł w formie pdf  zobacz pdfa        

 Tradycyjne systemy oparte na styropianowej izolacji i cementowym jastrychu poza swoimi zaletami charakteryzują się bardzo dużą masą i grubością oraz koniecznością odczekania około 5 tygodni na odpowiednie wyschnięcie posadzki. Najczęściej uniemożliwia to zastosowanie tego systemu na stropach lekkich, czy wykonanie renowacji.

Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie produkowanych przez naszą firmę nowatorskich na naszym rynku rozwiązań opartych na odpowiednio przygotowanych płytach do metody suchej lekkiej „Eco Thermo Floor”, wykonanych z płyty porowatej (włókno drzewne) ETF SW (Silent & Warm), płyty MFP ETF CB (Chip Board) lub płyty gipsowo-włóknowej ETF DFE (Dry Floor Elements), w które wmontowuje się rury grzewcze.

Metoda sucha eliminuje konieczność zastosowania ciężkich, mokrych jastrychów. Efektem zastosowania jest zminimalizowanie grubości posadzki – w szczególnym wypadku, przy zastosowaniu metody umieszczenia paneli z orurowaniem pomiędzy legarami, praktycznie do „0”. Przy ułożeniu bezpośrednio na betonowy lub drewniany strop minimalna grubość warstwy grzejnej to 33 mm, maksymalna 58 mm (w przypadku zastosowania suchego jastrychu, np. płyty Fermacell pod płytki ceramiczne).

Ciepło z rur w systemach ETF SW i ETF CB rozprowadzane jest równomiernie przez aluminiowe lamele, w które wmontowane są rury.
ETF DFE sam w sobie stanowi suchy jastrych. ETF SW to także doskonała izolacja akustyczna.

Eco Thermo Floor® w konfiguracji z innymi materiałami, takimi jak: korek, płyta Steico Underfloor, czy płyta cementowo-włóknowa, suchy jastrych Fermacell, umożliwia zastosowanie w zasadzie każdego materiału do wykończenia podłóg – od wykładzin po panele, parkiety czy płytki ceramiczne.

ekspert: Krzysztof Lebiedziński
Modern Bud Int Group
tel. 508 323 221, 85 65 18 528
biuro@mbig.pl
www.ecothermofloor.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij