ABC rozliczania mediów – radzi BMETERS. Rekomendowane podzielniki

zobacz artykuł w formie pdf  zobacz pdfa        

Celem badań naukowych i prac rozwojowych prowadzonych w Instytucie Techniki Budowlanej jest zapewnienie jakości polskiego budownictwa oraz ochrona interesów użytkowników obiektów budowlanych. Dlatego też Rekomendacja Techniczna uzyskana od ITB w zakresie rozliczania kosztów ogrzewania, może stanowić dla spółdzielni, wspólnot mieszkaniowych i zarządców, podstawę wyboru prawidłowego sposobu rozliczania tych kosztów, przy pomocy najdokładniej przebadanych podzielników na rynku. Jest również potwierdzeniem zgodności z normą PN-EN 834 określoną w certyfikacie C3.02 2013 akredytowanego laboratorium badawczego WTP Berlin.
– Firma BMETERS jako pierwsza zgłosiła się do Insytutu Techniki Budowlanej o udzielenie Rekomendacji Technicznej, dotyczącej podzielników kosztów ogrzewania oraz przynależnego im systemu podziału kosztów ogrzewania w budynkach wielolokalowych. W Instytucie Techniki Budowlanej przeprowadzono badania kontrolne, które potwierdziły prawidłowość działania urządzeń zgodnie z założeniami – mówi Marek Płuciennik, który w Intytucie Techniki Budowlanej zajmował sie problematyką rozliczania kosztów ogrzewania.
Oprócz rekomendacji podzielników, firma BMETERS otrzymała również rekomendację sposobu rozliczania kosztów zużycia ciepła, który w pełni spełnia warunki polskiego budownictwa. System może uwzględniać w podziale kosztów wykorzystanie temperatur otoczenia w lokalach obok standardowego naliczania jednostek. Jednocześnie pozwala na wykonanie pełnej analizy sposobu wykorzystywania ogrzewania w każdym mieszkaniu, zarówno na podstawie danych uzyskanych z podzielników, jak i porównań kosztów realizowanych przez program rozliczeniowy.
ekspert: BMETERS POLSKA Sp.z o.o.
www.bmeters.pl
biuro@bmeters.pl
71 388 90 83

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij