Firma Stelmet może pochwalić się kolejnym wyróżnieniem – uzyskanym dla peletu Olimp certyfikatem ENPlus A1. Podkreśla to nie tylko wysoką jakość produktu, ale także uwzględnia kryteria zrównoważonego rozwoju oraz bezpieczeństwa dostaw. Pelet tej marki posiada bardzo dobre właściwości opałowe, które mieszczą się, a nawet są dużo niższe, niż przewidują to certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla peletu Olimp wartość ta wynosi ok. 20,00 GJ/kg, podczas gdy certyfikat DINPlus wymaga, by wartość opałowa była wyższa niż 18,00 GJ/kg.

 Obniżona do minimum zawartość popiołu (ok. 2,4 kg), podwyższona kaloryczność oraz większa odporność na kruszenie to cechy, które wyróżniają tę markę. To nowoczesne i ekologiczne paliwo znajduje największe uznanie wśród wymagających odbiorców, chcących skutecznie ogrzać wszelkie pomieszczenia mieszkalne, domy jednorodzinne, ale również zakłady produkcyjne. Pelet Olimp stanowi świetną alternatywę dla koksu, węgla, gazu czy oleju opałowego. Odbiorcy cenią sobie komfort użytkowania oraz parametry techniczne na najwyższym poziomie.
Norma ENPlus została przyjęta przez europejskich producentów peletu, swoim zasięgiem obejmuje wytyczne unijnej normy EN 14961-2 wprowadzonej w 2011 r. Porozumienie podjęte w ramach European Biomass Association AEBIOM oraz wchodzącego w jej skład European Pellet Council miało na celu wprowadzić normę ujednolicającą jakość peletu na rynku europejskim i spowodować, że nie będzie konieczności stosowania norm krajowych. Norma ENplus, podobnie jak unijne normy EN, obejmuje standardowe parametry peletu dotyczące wymiarów granulatu, odporności mechanicznej, zawartości popiołu i pierwiastków śladowych. Dodatkowo ważnym parametrem jest tu temperatura topnienia popiołu, która w normach EN jest parametrem dobrowolnym. Norma ENplus nie koncentruje się wyłącznie na produkcji – certyfikat obejmuje również kontrolę łańcucha dostaw. European Pellet Council (EPC) skupia obecnie 10 narodowych organizacji skupiających przedsiębiorców działających w branży peletów (9 krajów europejskich oraz Kanada).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij