Narzędzia dla wewnętrznych instalacji kanalizacyjnych z tworzyw sztucznych. Cięcie rur

zobacz artykuł w formie pdf zobacz pdfa         

Cięcie rury kanalizacyjnej (instalacje wewnętrzne) należy wykonać w płaszczyźnie prostopadłej do osi rury, a krawędź przecięcia wymaga starannego oszlifowania i sfazowania pod odpowiednim kątem (15º). Niewykonanie tej czynności w sposób prawidłowy może być przyczyną trwałego uszkodzenia uszczelki wargowej i powstania nieszczelności w układzie kanalizacyjnym. W przypadku starych instalacji kanalizacyjnych, w których materiałem uszczelniającym połączenia kielichowe jest o-ring gumowy, może dojść, podczas wkładania bosego końca do kielicha, do wysunięcia się uszczelki z gniazda. Skutkiem tego będzie nieszczelność na połączeniu. W żadnym z oferowanych na rynku systemów nie jest dopuszczalne przycinanie rur od strony kielicha.

* Odmierzanie długości łączonej rury
Przed przystąpieniem do cięcia rury oraz jej montażu z następną rurą lub kształtką należy odmierzyć potrzebny odcinek rury, pamiętając jednocześnie, że kielich nie wlicza się do jej długości, gdyż stanowi on element łączący.

* Cięcie przewodu
Cięcie rury możemy wykonać ręcznie specjalną piłką do drewna w skrzynce uciosowej zamocowanej na stole roboczym. Tego typu narzędzie jest stosowane przez stolarzy do przycinania pod odpowiednim kątem listew drewnianych. Cięcie bosego kąta rury wykonujemy, oczywiście, pod kątem 90º. Po obcięciu rurę należy zukosować, a następnie nożem lub gradownikiem usunąć zadziory z jej wnętrza. Innym sposobem obcinania rury jest zastosowanie obcinaka krążkowego z kółkiem tnącym do rur z tworzyw sztucznych. Przewód najlepiej jest zamocować w imadle do rur na specjalnym stojaku. Na rynku dostępnych jest wiele przyrządów do cięcia i fazowania rur z tworzyw sztucznych. Przewody o średnicy powyżej 50 mm zaleca się obcinać obcinakami krążkowymi po obwodzie lub specjalnymi obcinakami wyposażonymi w kamienie centrujące i specjalny nóż tnący.
Najwięcej cięć wykonuje się na rurach o średnicach 50, 40, 32 mm.
Proces cięcia „tradycyjnie” wykonywany jest ,,na kolanie”, a fazowanie końcówki rury na posadzce poprzez potarcie o beton. Miałem okazję osobiście obejrzeć tę czynność na budowie. Skutki tej czynności były fatalne. Aby usprawnić i przyspieszyć proces cięcia wyżej wymienionych średnic, jedna z firm wypuściła na rynek specjalne obcinaki do rur z nożem tnącym, który podczas cięcia jednocześnie fazuje końcówkę rury. Po obcięciu nie trzeba oczyszczać wnętrza przewodu z zadziorów. Rurę wkłada się do gniazda obcinaka po uprzednim naciśnięciu na rękojeści przycisku wycofującego nóż tnący do obudowy. Odblokowanie przycisku powoduje automatyczne wysunięcie się noża na powierzchnię obcinanej rury. Wystarczy kilka obrotów obcinakiem po obwodzie przewodu kanalizacyjnego zgodnie z kierunkiem oznaczonym na korpusie przyrządu i rura jest idealnie obcięta. Ostrze noża jest tak wyprofilowane, że podczas cięcia na krawędzi bosego końca powstaje faza pod odpowiednim kątem, która pozwala na łatwe wsunięcie końcówki rury do kielicha.

* Montaż
Podczas montażu rury ze złączką lub kielichem następnej rury dociskamy przewód łączony do zwężenia w gnieździe kielicha lub ogranicznika w złączce, a na krawędzi kielicha i połączonej rury zaznaczamy ołówkiem lub cienkopisem linię. Aby zapobiec wydłużeniom i skurczom liniowym odcinków rur, które powstają na skutek zmiany temperatury przepływającego medium, należy wysunąć rurę z kielicha na długość 10 mm. Tak złożony fragment podejścia lub pionu należy zamontować na ścianie w uchwytach do rur z tworzyw sztucznych lub metalowych z wyściółką gumową.
Proszę pamiętać, aby przed wykonaniem połączeń kielichowych koniec bosego przewodu oraz uszczelkę w kielichu nasmarować specjalnym (przeznaczonym do uszczelek) środkiem poślizgowym. Preparat ten znacząco ułatwia wprowadzenie i wysunięcie rury z kielicha. W przypadku braku takiego środka należy zastosować gęsty płyn do mycia naczyń lub mydło. W żadnym wypadku nie może to być pokost lub smary ropopochodne, gdyż mogą one doprowadzić do rozpuszczenia uszczelek. Uszczelki należy smarować tylko na powierzchniach trących.
W żadnym wypadku nie należy wyciągać ich z kielicha i smarować na całej powierzchni, gdyż grozi to wysunięciem się uszczelki z gniazda podczas łączenia.
Bolesław Bąk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są włączone na "zezwalaj na pliki cookie", aby umożliwić najlepszy z możliwych sposób przeglądania. Jeśli w dalszym ciągu chcesz korzystać z tej strony, bez zmiany ustawienia plików cookie lub kliknięciu przycisku "Akceptuję", a następnie użytkownik wyraża zgodę na to.

Zamknij